Activiteiten / Schaduwplanten

Samen met Botanische Tuinen Utrecht werken we toe naar de Algemene Ledententoonstelling in 2023, in de Tuinen met als thema Schaduwplanten.

Wat wij schaduwplanten noemen, zijn in de natuur bijna altijd bos (rand) planten; De enige schaduw in de natuur die niet primair door bomen wordt veroorzaakt is steile noordhellingen of de schaduwkant van grote rotsen.

Welke soorten

Voor deze tentoonstelling is geen keuzelijst opgesteld, wel een document met specifieke kenmerken voor schaduwplaten, verschillende tuingedeeltes (Utrecht) waar veel schaduwsoorten te vinden zijn, en een indicatie van soorten. Deze indicatie van soorten is alles behalve compleet dus we verwachten veel eigen initiatief!

De Botanische tuin hecht grote waarde aan soortechtheid. Voor deze tentoonstelling dus geen cultivars (Variëteiten), geen soorten dus met een toevoeging tussen ‘..’. Een grote bron van materiaal is te vinden in de Botanische tuinen.

De hortulanus uit Utrecht, Gerard, heeft zijn hulp aangeboden en we mogen foto’s sturen om de soort echtheid en naamgeving te checken, liefst ruim voordat het werk in de afrondende fase zit (om teleurstellingen te voorkomen). Hiervoor is een besloten Facebook-groep aangemaakt waar deze foto’s en de vragen gepost kunnen worden. Heb je zelf geen Facebook, dan kun je je foto’s en vraag mailen of appen naar Marloes, dan post zij de vraag voor je.

Soort gekozen? Geef je keuze dan door aan Jacqueline Kok. Zoals bij elke andere tentoonstelling streven we naar variatie, dus maximaal 2 werken per soort. En uiteraard geldt ook voor deze tentoonstelling: nieuw werk.

Tip van Gerard:
Uiteraard zijn ook andere (botanische) tuinen een bron van inspiratie. Zowel voor Utrecht als andere tuinen geldt dat het slim is om de verschillende bordjes rondom de plant te fotograferen zodat je tot de juiste naamgeving kunt komen. Niet elke plant komt ieder jaar op, en sommige soorten staan dicht op elkaar.

Het aantal werken dat tentoongesteld kan worden is nog niet vastgesteld.
Wie mogen deelnemen: Werkende en Aspirant werkende leden
Aantal werken per persoon: max 2-3
Sluitingsdatum van inschrijving: nog te bepalen
Wanneer moet het werk gereed zijn: eind 2022
Beoogde expositieperiode: seizoen 2023
Contactpersoon: Jacqueline Kok

Meer informatie over schaduwplanten vind je hier.

Deze planten worden al getekend.

Afbeelding: Jenny Post Daslook


© 2021 Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland.

Adres secretariaat: Saturnus 9, 2353WK Leiderdorp
E-mail: info@botanischkunstenaarsnederland.nl
KvK nr: 28110211