Skip to main content

Verfplanten in 2025

De Ledententoonstelling in 2025 heeft als thema verfplanten; planten die in Nederland gebruikt en geteeld werden om verfstof van te maken.

De tentoonstelling zal plaatsvinden in De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost van half april 2025 tot oktober 2025.

Het gaat om verf in de breedste zin van het woord, met name voor verven van textiel maar ook andere toepassingen. Veel planten daarom komen in aanmerking.

Ter inspiratie hebben we een verfplantenlijst gemaakt met 57 soorten (versie 19-09-2023 – 11:00) plus 2 eigen opgaven (Rode biet en Wilde ridderspoor).

Er is echter meer mogelijk, dus als je een andere plant wilt tekenen of schilderen kan dat. In Botanische – en Historische tuinen verspreid over het land zijn deze planten veelal te vinden.

Informatie kan je o.a. vinden op de site:

  1. https://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/verfplanten.htm
  2. http://www.paintingplants.nl/

Inschrijven
Inschrijving staat open voor aspirant en werkende leden. Inschrijven kan via het e-mailadres: exposities@botanischkunstenaarsnederland.nl

A. Geef bij het aanmelden van de plant aan, welke delen gebruikt werden voor het maken van verf en welke kleur wordt verkregen.
B. Zorg ervoor dat de delen van de plant die gebruikt worden voor het maken van verf ook op de illustratie komen te staan.
C. Controleer of de plant die je wilt illustreren ook echt al voor 1950 in Nederland voorkwam/geteeld werd.
D. Bekijk de lijst verfplanten op de website. Deze wordt (dagelijks) actueel gehouden, gekozen planten worden gemarkeerd met lichtblauw.

Botanical Art Worldwide – 2025
De Ledententoonstelling “verfplanten 2025” is een onderdeel van een grote wereldwijde tentoonstelling ‘Botanical Art Worldwide – 2025’, dit houdt in dat verschillende botanische verenigingen in de wereld, op hetzelfde moment een tentoonstelling houden en dit delen via foto’s o.i.d. Er doen +/- 25 landen mee, verdeeld over de wereld. Ieder land gaat eigen ‘erfgoed’ planten tekenen of schilderen. Wij hebben het Nederlands Erfgoed toegespitst tot “verfplanten”.